Welkom, U bent niet ingelogd | log in

SubMenu


Bijlage(n)


Snelkoppelingen

 Lid worden
 Wachtwoord Vergeten
 Wij helpen u - Contact
  Nieuwsbrief Strafrecht
  European Courts

Presentaties

“Bibliotheek 2020” blijft bibliotheek met een andere rol : missie statement

Wat doet de Praktizijns-Sociëteit in de nabije toekomst 2016-2020? Wat is haar rol in het geheel van de wereld van informatieaanbieders. Portals en hun mogelijkheden voeren de boventoon, bibliotheken zijn als service naar een tweede plan gedrukt. Onterecht, de bibliotheek heeft o.i. zeker bestaansrecht.

Hoe werkt dat? De bibliotheek organiseert de toestroom van informatie van de buitenwereld naar binnen in de organisatie. Dit organiseren wordt gemodelleerd naar model, behoefte en werkwijze van de organisaties waar de bibliotheek voor werkt. Het interne instrument dat de bibliotheek daarbij hanteert is meta-dateren.

Anders benoemd: meta-dateren ontsluit de wereld buiten met de kennis van binnen. En, ICT biedt daartoe in 2016 veel meer mogelijkheden dan in 2005.

Voor de bibliotheek betekent dit dat zij meer prominente rol in de informatie-keten moet kunnen innemen. Met andere woorden, wat doen andere partijen in de informatieketen en vooral,  wat doen zij niet? Waar liggen nieuwe kansen voor de bibliotheek. De Heroriëntatiebrochure 2012-2016 laat de aanloop zien van de veranderingen.

Vertien-, vertwintig- misschien verdertigvoudiging van het informatieaanbod in zeg de laatste 15 tot 25 jaar noodzaakt tot ontwikkeling van een instrument dat de weg wijst naar dit grotere aantal bronnen van informatie en vakkennis. Betrouwbaar, relevant, actueel én historisch. Die wegwijzer moet, gezien het meer diverse en grotere aantal aanbieders van informatie een onafhankelijke positie innemen.

Die wegwijzer toont heel overzichtelijk compacte, strak georganiseerde meta-data in een digitale, virtuele etalage met een uitstekende selectie uit het zeer ruime aanbod aan informatie van leveranciers uit binnen en buitenland. Die leveranciers moeten gestimuleerd worden om in hun eigen belang mee te werken aan het functioneren en in standhouden van de wegwijzer.

De wegwijzer faciliteert niet alleen haar lezers (leden), maar juist ook de ketenpartners in de informatieketen, de auteurs en hun kantoren en instituten vooral ook de uitgevers. Door exposure te bieden voor de door hen geschreven en gemaakte producten van informatie en vakkennis.

Deze wegwijzer voor juristen werkzaam in de rechtspraktijk heet Praktizijnsbibliotheek.

Met presentaties bij verschillende gelegenheden proberen wij contact te houden met onze leden en  andere ketenpartners in de informatieketen, waaronder uitgevers, kantoren en universiteiten.

Paul Rodenburg

directeur

juli 2016

Parnassusweg 220 1076 AV AMSTERDAM bibliotheek tel. 088-361 1430 togakamer tel. 088-361 7059