Welkom, U bent niet ingelogd | log in

SubMenu
Snelkoppelingen

 Lid worden
 Wachtwoord Vergeten
 Wij helpen u - Contact
  Nieuwsbrief Strafrecht
  European Courts


KESM Nieuwsbrief [2015-heden] gedocumenteerd

03-05-2017
De Praktizijnsbibliotheek heeft de afzonderlijke Nieuwsbrieven gedocumenteerd in Vakliteratuur , het collectiedeel Signalering.
U kunt bijvoorbeeld in de zoekbalk vragen naar ‘KESM’ en dan het trefwoord ‘EVRM art. 6 : Recht op eerlijk proces ‘ aanklikken. Als zoekresultaat worden dan in records die nieuwsbrieven getoond waarin een item over EVRM art. 6 wordt besproken.


De overzichtspagina van de maandelijkse nieuwsbrieven is op te roepen via:


Gedocumenteerde nieuwsbrieven (2015-heden) zijn per gevonden record direct aanklikbaar via het zoeksysteem Vakliteratuur

Verdiepingsbijeenkomst - Modernisering Strafvordering

13-03-2017

Impressie verdiepingsbijeenkomst

13 april 2017 Briëtzaal Rechtbank Amsterdam


Wilma Groos
(raadsheer Hoge Raad en
programmaleider KEI-Straf)
Simon van der Woude
(van der Woude de Graaf Advocaten)

 
 
Wilma Groos nam het voortouw en Simon van der Woude vulde als sidekick aanvullingen en opmerkingen toe in de gezamenlijke presentatie. De modernisering Strafvordering is een langlopend proces Boek 1 (Algemene bepalingen) en Boek 2 (Voorbereidend onderzoek (opsporing)) zijn nu publiek beschikbaar boeken 4 en 5 onder embargo voor vertegenwoordigers van de Rvdr en NOvA.

Onderwerpen als wijzigingen in het onderzoek door de RC zittingsgereed maken, de versterkte regierol voor de voorzitter van de strafkamer, het getuigencriterium, het sneller horen van getuigen passeerden de revue. Ook een normatief opschuiven van het vertrouwde “overtuigend bewijs” naar het angelsaksische “buiten redelijke twijfel” (“beyond reasonable doubt” ) werd besproken, het gebruik van audiovisuele middelen in de bewijsvoering en de voorgenomen verruimde regel om bij onrechtmatigheden in de opsporing bijvoorbeeld strafkorting aan de verdachte toe te wijzen werden besproken.

Uit de zaal, gevuld met een kleine 60 deelnemers kwamen de nodige vragen en opmerkingen.

In of na 2020 hoopt men aan invoering WvSv te kunnen werken; tot het zover is zullen er zeker nog meer bijeenkomsten volgen…


Big-Paper-Data, Metadata en live Support in 2017

28-12-2016
 Big-Paper-Data bieb
 Live support
   

Zoeken-Vinden-Gevonden Worden

Vindt u via Google niet wat u zoekt? Krijgt u via rechtspraak.nl niet het gewenste zoekresultaat? Is er wetgeving nodig van vóór 2000?
De Praktizijnsbibliotheek geeft op dinsdagen en donderdagen om 15.00 uur haar programma hands-on zoekinstructie voor groepjes van 2-3 advocaten.

Aanmelden?  Maak een afspraak via finette@praktizijn.nl en geef daarbij 3 voorkeursdata op!

Big-Paper-Data in archieven
 
Archief-breed-FC

Advocatenkamer

22-11-2016
Advocatenkamer verhuisd

De advocatenkamer is sinds 1 november te vinden in de "oude" centrale hal van toren F. (i.p.v. voorheen in de benedenhal van E-toren)

Te herkennen aan de nog altijd mooie lange studeertafel en vrolijke bloemen/planten!

Tot en met tenminste 2020 zal de advocatenkamer hier te vinden zijn.
Hieronder een kleine impressie:

   


Praktizijnsdiner en minisymposium 2016

14-10-2016
9 november 2016 in het Hotel Sofitel Legend the Grand Amsterdam. 

Deken
Pieter van Regteren Altena sprak de ongeveer 160 dinergasten toe
Minisymposium: 
Hindsight bias in de juridische praktijk

Ruud Hermans, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, Gijs Makkink, voorzitter van de Ondernemingskamer, Peter van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie Vrije Universiteit Amsterdam en moderator Rogier Elsing voerden onderling en met de 120 deelnemers in de zaal een debat over terugblikken en vooruitkijken in het recht. Ooggetuigen voor het lapje gehouden door latere herinneringen, de waarheid volgens deskundigen achteraf, amnestie voor directeuren en daders met tijdelijke amnesie? Een aantal prikkelende stellingen werden te berde gebracht. Deelname door stemming per telefoon en stoelendans leverde een interessant en levendig minisymposium op.

Muziek tijdens het diner werd ook dit jaar verzorgd door

Arthur Ebeling en Peer Wassenaar

Hopsa

Het gerechtshof in Frankfurt beslist over Nederlands recht?

25-08-2016
Verdiepingsbijeenkomst donderdag 29 september 2016

Wat zijn de rechten van de koper bij een consumentenkoop? Welke rechter is bevoegd te oordelen over een bestuurdersaansprakelijkheidsclaim? Mag een deelneming geconsolideerd worden in een groepsjaarrekening?

Deze en vele andere vragen die spelen in onze procedures berusten op Europese verordeningen, richtlijnen en verdragen. Voor de uitleg daarvan is niet alleen belangrijk wat de rechtbank in Arnhem daarover heeft beslist, maar ook wat de rechters in de andere lidstaten van de Europese Unie hebben geoordeeld. Zij beslissen net zo goed over de interpretatie van ons gemeenschappelijke Europese recht. Steeds meer zullen wij daarom ook die buitenlandse bronnen over ons recht moeten gaan raadplegen.

De Praktijzijnsbibliotheek ontwikkelt de toegang tot de jurisprudentie en literatuur in de Engelse en Duitse taalgebieden in de Europese Unie u kunt ook nu reeds de belangrijkste bronnen raadplegen. Voldoende in ieder geval om u in lopende procedures of adviezen uitkomst te bieden.

Het zoeken in die bronnen is echter een kunst op zich en om u daarbij te helpen organiseert de Praktizijnsbibliotheek in samenwerking met

prof. dr. Vanessa Mak (Universiteit van Tilburg) en mr. dr. Yael Diamant (Nauta Dutilh)

op 29 september a.s. een cursus zoeken in buitenlandse bronnen naar Europees recht.

Klik hier voor meer informatie.

- Tijd: 15.00 - 18.00u, inloop vanaf 14.30u (N.B. Deze bijeenkomst duurt 3u. ipv 2u.)
- € 90,- ex. btw voor leden Praktizijns-Sociëteit
- € 135,- ex. btw voor niet-leden
- Deelname wordt gehonoreerd met 3 PO‐punten
- Locatie: rechtbank Amsterdam, Briëtzaal

   
Parnassusweg 220 1076 AV AMSTERDAM bibliotheek tel. 088-361 1430 togakamer tel. 088-361 7059